Levealderen på 22 populære katteraser: Hvor lenge lever katter?

Kunne ikke bare kjæledyr levd for alltid. Det er synd katter ikke lever like lenge som oss mennesker, men ikke fortvil, de kan faktisk bli ganske gamle!

Hvor gammel kan en katt bli?

Her er det så klart flere faktorer som spiller inn. Enkelte kan til og med runde hele 20 år, men da kreves det at du følger opp katten nøye.

Dette gjelder årlig sjekk hos veterinæren, riktig fôr og en god dose mental stimulering. Kattens gener er også en stor faktor på hvor gammel den blir. Mer av dette skal vi se på senere i artikkelen.

Den eldste katten i Norge som har en dokumentert alder var katten Tom. Tom ble hele 30 år gammel, og ifølge professor, Bjarne O. Braastad tilsvarer dette 150 år i menneskeår.

Dette er helt utrolig, og i bunn og grunn kan man ikke forvente at katter skal bli like gamle som katten Tom.

Gjennomsnittlig levealder på 22 populære katteraser

Forskjellige katteraser har forskjellig levealder. Her har jeg samlet informasjon til en tabell, hvor du får god oversikt over flere populære katteraser og hvor lenge i gjennomsnitt de lever.

Katterase:Levealder:
Abyssiner9-15 år
Amerikansk korthår15-20 år
Bengal12-16 år
Britisk korthår12 år
Burmeser16-18 år
Cornish Rex11-16 år
Egyptisk Mau13-16 år
Hellig Birma12 år
Maine Coon12-15 år
Manx8-14 år
Norsk Skogskatt14-16 år
Perser15 år
Ragdoll12-17 år
Russisk blå15-20 år
Scottish Fold15 år
Siameser15-20 år
Sibirkatt11-15 år
Singapura12-16 år
Sphynx13-15 år
Showshoe12-15 år
Angora12-18 år
Tyrkisk Van12-17 år
Gjennomsnittlig levealder på en katt:14.34 år
Katteraser sine generelle levealder i gjennomsnitt

Listen over er bare gjennomsnittlig levealder, så alderen på din katt kan enten være kortere og til og med lengre i flere tilfeller.

Nå skal vi se på hvordan vi kan hjelpe katten få et godt og langt liv for å maksimere levealderen.

Hvordan gi katten et godt og langt liv?

Som sagt så varierer alderen på forskjellige katter veldig, men hvordan katten livsløp utspiller seg har stor påvirkning. Med andre ord, så skal vi se på hva som kan gi katten et bedre og lengre liv.

katt sove glad
Bilde hentet fra Pixabay

Livslengden til katter kan bli positivt påvirket med disse punktene:

  • Ernæring. Riktig fôr til katten er gull når det kommer til ordentlig ernæring. Snakk med din lokale forhandler innen fôr og få noen gode tips til hvilken som passer din katt best.
  • Gode gener. Gener har mye å si på den potensielle levealderen, men igjen har lite å si om de andre punktene ikke er på plass.
  • Aktivitet / Bevegelse. Dette er et viktig punkt om du har en innekatt. Innekatter trenger da for eksempel leker og utstyr for å holde seg nok i bevegelse. Her må du jobbe mer med katten selv for å få inn nok aktivitet. Er katten din leken er det mange gode leker der ute som kan sørge for at katten får nok aktivitet.
  • Mental stimulering. Dette punktet er relatert til aktivitet og bevegelse. Mental stimulering hjelper også om katten har andre katter som den kan sosialisere seg med. Dette gjelder også sansestimulering.
  • Unngå + oppdage sykdommer. Katter er ikke like lett å lese om de har noen plager. Derfor er det viktig når katten begynner bli eldre at du drar til veterinæren minst en gang i året for en årlig sjekk. Noen signaler kan du kanskje plukke opp fra katten, men det spørs helt hva det gjelder.
  • Bo i trygge omgivelser. Biler utgjør en stor risiko for katter. Generelt er katter på toppen av næringskjeden i boligfelt, men bor du nærme veien er dette noe å være obs på
  • Halsbånd med refleks. Refleks på halsbåndet er et nyttig tips om katten din liker være ute om natta.
  • Kjærlighet og trivsel. Til sist men ikke minst, så har vi kommet til kjærlighet og trivsel. Å ha en katt skal være koselig og moro. Har du de andre punktene i bakhodet gjenstår bare en hverdag full av kos og kjærlighet.
Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15