Hvorfor hunder spiser gress: Årsaker og forebygging

Veldig mange opplever at hunden deres spiser gress. Det er ikke alltid like lett å forstå hvorfor.

Hunder har mange fascinerende adferder, og en av disse er spising av gress.

En studie gjort i USA viser at 68% av 1571 hundeeiere kunne bekrefte at deres hund spiste gress på enten et daglig og ukentlig basis.

Dette fører til spørsmålet: Hvorfor spiser faktisk hunder gress til å begynne med?

Det er ikke unormalt at hunder spiser gress

valp gress
Bildet er tatt av carah_ fra Pixabay

Det kan være en rekke grunner for at hunden din spiser gress. Hunder liker godt å smake på friskt gress og trives med å spise litt gress i ny og ned. Dette er ikke unormalt for de fleste raser. Det kan virke litt merkelig men er slettes ikke uvanlig.

En vanlig antagelse er at hunder spiser gress for å lindre mageproblemer. Noen hunder virker desperate når de spiser gress, og kaster ofte opp kort tid etterpå.

Men, siden studier viser at mindre enn 25% av hunder faktisk kaster opp etter å ha spist gress, er det lite sannsynlig at de gjør dette som en form for selvmedisinering.

Faktisk viser kun 10% av hundene tegn på sykdom før de spiser gress. Dette indikerer at de fleste gress-spisende hundene verken er syke på forhånd eller kaster opp etterpå.

Psykologiske grunner hunder spiser gress

Hundens daglige liv gjenspeiler eierens aktiviteter. Ensomhet og kjedsomhet mens eier er på jobb kan føre til at noen hunder spiser gress som en måte å fordrive tiden. I tillegg kan angstfylte hunder ty til gress-spising som en trøstemekanisme, likt mennesker som tygger på neglene når de er nervøse.

Instinktiv adferd

Mye tyder på at hunder spiser gress fordi det er noe de har tatt med seg videre fra da de var ville ulver. 

Det er dokumentert at ville ulver i naturen får i seg plantemateriale. Dette kan da enten være fra dyrene de spiser, eller at de tar seg litt snacks som hundene våres gjør. 

Når gresspising blir et problem

Hvis din hund viser tegn på mageproblemer samtidig som den spiser gress, kan det være et tegn på en medisinsk tilstand som gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), inflammatorisk tarmsykdom, eller pankreatitt.

Noe av foret til hunder inneholder dessverre hvete, dermed kan oppkast og gastroøsofageal refluks kan være tegn på glutenintoleranse. Det er ikke noe sjokk at hunder egentlig ikke skal ha i seg så mye hvete til å begynne med.

Er du kjent med at hunden din liker å spise gress må du passe på hvor hunden får i seg dette gresset. Hold hunden din unna ugress-bekjempende midler og gress nær åker. Sprøytemidler kan være brukt nær åkrene og det kan være greit å styre unna dette gresset om hunden din liker å spise gress.

Det er viktig å konsultere en veterinær for å utelukke alvorlige medisinske tilstander og få passende behandling.

Hvordan stoppe gresspisingen?

Uavhengig av årsaken, er det viktig å huske at gress ikke alltid er den beste snacksen for hunden din, spesielt på grunn av nylig sprøytet herbicider og potensielle parasitter. Hundeeiere kan trene hunden sin til å unngå gress ved å bruke godbiter eller positiv forsterkning.

For å hjelpe hunder som spiser gress, kan eiere prøve ulike tilnærminger:

  • For engstelige hunder kan en ny leke eller en gammel t-skjorte med eierens lukt tilby trøst.
  • Puzzle-leker med mat kan gi mental stimulering og lindre kjedsomhet.
  • Frisbee kan være veldig nyttig når du ser hunden begynner spise gress.
  • Mer aktive hunder kan ha nytte av hyppigere turer og mer anstrengende leketid.
  • For hunder som trives med sosialisering med andre hunder, kan du ta med hunden din ut og treffe andre hunder i nærområdet.

Hunden min spiser gress

Når jeg og hunden min er ute på tur og vi stopper opp for å se litt på naturen kan det fort være at hun utforsker det lange gresset og smaker på dette.

I mindre porsjoner reagerer hun ikke på dette men om hun spiser store mengder, kan det hende at hun har et oppkast-uhell senere på dagen.

Dette er da en liten beagle/busky så det kan variere veldig på hvordan hver enkelt hund tåler forskjellige mengder gress.

Oppsummering

Forståelsen av hvorfor hunder spiser gress er mangfoldig, fra fysiologiske behov til psykologiske årsaker og naturlige instinkter. Som hundeeier er det viktig å observere adferden og konsultere en veterinær ved bekymringer eller overspising av gress.

Husk, hver hund er unik, og deres grunner for å spise gress kan variere. Nå har du lært noen grunner som du kan ta i betraktning.

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15