Hvor mange tenner har en hund?

En hund har 42 tenner totalt. Faktisk så har alle hunderaser 22 tenner i underkjeven mens i overkjeven har de 20. Eneste forskjellen blant rasene er størrelsen og plasseringen på tennene.

Hunder, som oss mennesker, får også melketenner og voksentenner. Nedenfor skal vi se nærmere på når de forskjellige tennene kommer og hvordan du kan hjelpe hunden med å holde disse tennene vedlike.

Når får valper tenner?

Valper er faktisk født uten tenner. Tennene til valpene begynner å komme frem etter rundt 4 uker. Etter 4-6 måneder skal hjørnetennene, jekslene og fortennene være på plass.

Som regel tar det lengre for små raser å få alle tennene i forhold til store raser. Dette er en prosess som skal gå problemfritt for din hund. Hos mindre raser kan det også oppstå at en tann aldri faller ut når voksentennene kommer. Dette er ikke så vanlig, men greit å følge med om du har en mindre rase.

Når får voksne hunder nye tenner?

De permanente 42 voksentenne til hunder begynner å komme ut når hunden er mellom 4-7 måneder. Nedenfor finner du en tabell hvor du har full oversikt over hvilke tenner som kommer og når de kommer hos en voksen hund. Ta også dette med en klype salt fordi tabellen er ikke en eksakt fasit på hver enkelt hunderase.

TanntypeUnderkjeveOverkjeveTanna kommerFunksjon
Kinntenner884-6 månederTygge
Hjørnetenner225-6 månederRive
Fortenner662-5 månederGripe
Jeksler644-7 månederTygge
Tabell over hunders voksentenner

Som du kan se så er tenne til voksne hunder jevnt fordelt. Eneste forskjellen er 2 ekstra jeksler nede for ekstra tyggemuligheter.

Pass godt på hundnes tenner

Tennene er hundens livsviktige redskap til det meste, så pass ekstra godt på hundens tenner. Det å holde tennene til hunden i god stand betyr at du får en frisk hund med meget god livskvalitet. 

Det er anbefalt å starte pusse tennene på hunden tidlig, hvertfall når alle voksentennene har vokst ut. Dette gjør det lettere for deg å pusse tennene til hunden senere fordi den er vandt til det.

Infeksjon i tenner hos hunder?

Som oss mennesker kan hunder også få infeksjoner og løse tenner. Merker du at hunden har en løs tann, og dens pust blir bare værre og værre, da vil jeg anbefale at du kontakter en veterinær. Dette kan være tegn på infeksjon og det kan fort hende at det er flere tenner som går om det ikke blir fulgt opp.

Hvorfor får hunden tannstein?

Tannstein er noe alle hunderaser får. Tannstein blir dannet når rester av fôr og bakterier danner plakk på hundens tenner. Tannsteinen blir til når plakket på tenenne mineraliseres over lengre tid.

Tannsteinen kan du forebygge ved å pusse tenene til hunden hver dag. På kvelden passer når hunden har spist alle sine måltider. 

Om hunden din liker å gnage på bein kan du gi f.eks gi tørr grisehale eller et solid bein hunden virkelig må jobbe med. Mindre raser må du være litt mer forsiktig med bein, da du kan risikere at hunden knekker en tann. 

Når det er sagt, finnes det flere gode alternativer som passer mindre hunder bedre. Tørr strupe eller tørr grisehale er en fin erstatter.

Ønsker du å lære mer om hunder kan du finne flere nyttige artikler i vår hundekategori.

Referanser:

Lignende tabell hentet fra: Petmd.com

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15