Kaninmat: Veiledning til kaninens beste kosthold

Oppdag hvordan du kan sikre et langt og sunt liv for din kanin med vår guide til et balansert kosthold. Vi går i dybden på de 4 hovedkomponentene i kaninens kosthold og ser på mat du bør unngå.

Kaniner er sjarmerende og intelligente dyr som krever et spesialisert kosthold for å leve lange, sunne liv. Riktig ernæring og kosthold er avgjørende for deres velvære, og vi kan dele deres kosthold inn 4 hovedkomponenter.

De 4 hovedkomponentene i kaninens kosthold

Høy utgjør ryggraden i en kanins kosthold og er essensielt for å fremme god fordøyelse og tannhelse. Friske grønnsaker gir viktige næringsstoffer og variasjon, mens kaninpellets kan tilby en konsentrert kilde til alle nødvendige vitaminer og mineraler. Vann må alltid være tilgjengelig og byttes ut daglig.

Blant annet så er også kaniner veldig glade i å gnage. Dette gjør det ypperlig med å fôre med grener fra seljekvister, dette er også noe du kan få tak i hele året.

Kaninen er ikke bortskjemt når den er sulten og takker gjerne “ja” til den samme trygge maten hver dag.

Hvilket fôr er best for kaniner?

kanin spiser hoy

Kaniner kan spise mye forskjellig, men deres kosthold burde bestå hovedsakelig av høy, grønne blader og pellets.

Noe som er viktig å huske på er at alt nytt fôr skal introduseres gradvis pga. deres ømfintlige fordøyelsessystem. Spesielt om du ønsker å introdusere grønne blader om våren.

La oss se nærmere på de 4 hovedkomponentene i kaninens kosthold.

Høy

Dette er noe kaninen skal ha tilgjengelig hele tiden siden den spiser en mengde høy som tilsvarer sin egen kroppsstørrelse. Kaninen skal ha høy både der den sover og spiser. 

Siden rundt 80% av kostholdet til kaniner skal bestå av høy gir dette lite rom for de andre retter. Dette betyr at kaniner ikke trenger ha stort annet en høy, kaninpellets og blader.

Grønne blader, grønnsaker, frukt og bær

Tabell over grønne blader, grønnsaker, frukt og bær kaniner kan spise:

Grønne bladerGrønnsakerFrukt og bær
BasilikumBok choyAgurk
KløverBrønnkarseEple
LøvetannbladBrokkoliBanan
Salat (grønnbladet, rødblader, ruccola, romano)GulrøtterBær (blåbær, jordbær, bringebær)
Langt gressGrønnkålKirsebær (uten frø)
GulrotbladerPaprikaSquash
Urter (mynte, oregano, persille, rosmarin, timian)FennikelPære
HvetegressRosenkålPlomme
GrobladSpinatVannmelon
Okra-bladerTomater
Reddikblader
Husk: Fjern steiner og frø

Er du ute på tur og finner masse godt bladgrønt til kaninen blir den veldig fornøyd. Her kan du ha øynene oppe for løvetannblader. I midten av sommeren og nærmere høsten er disse som regel kjempe store og blir et ordentlig festmåltid for kaninen din.

Friske urter og noe grønnsaker regnes som tilleggsfôr i små mengder. Selv om kaninen ønsker å spise masse grønnsaker, pass på å ikke gi for mye grønnsaker da det kan gi dem luft i magen.

Her er en artig video av en hvit-håret kanin nyter en bolle med jordbær og kirsebær.

Kaninpellets

kaninpellets for
Kaninpellets

Kaninpellets skal være et supplement for kaninen, og rundt 2 spiseskjeer eller 20-25g per kaninens kg holder daglig. Da sørger du for at kaninen får rikelig med næringsstoffer, samt vitaminer og mineraler.

Generell næringsinnhold i kaninpellets:

 • Høyt innhold av fiber
 • Protein
 • C- og E-vitamin
 • Fett
 • Kalsium

Fibermengden i pelletsen skal være betraktelig høyere en de andre næringsstoffene. Så det vil si at den skal være basert på gress og høy.

Kaninpellets er ideelle for kaninunger, voksne kaniner, samt drektige og diende kaniner, og er et bra supplement for kaniner i alle livsstadier.

pellets to gode naboer

Merket ‘To gode naboer‘ er et sikkert merke du kan se etter i dyrebutikken eller på Felleskjøpet. Kaninpelletsen er 100% produsert i Norge og inneholder gress og høy fra en gård i sørøst-Norge. Dette er det sikkert valg.

Tilslutt er det viktig å notere seg at man må oppbevare pellets kjølig og tørt. Dette forebygger dekomposisjon og mugg. Et alternativ er å kjøpe en oppbevarer med tett lokk.

Vann

Gi nytt og ferskt vann hver dag: Sørg for friskt og rent vann daglig for å opprettholde god helse og rikelig hydrering.💧

Vask flasken én gang hver uke: Rengjør drikkeflasken grundig én gang i uken for å forebygge alge og bakterievekst.

Hva skal kaniner ikke spise?

kaniner skal ikke spise avodaco

Det er en god del mat kaninen ikke skal ha i seg. Her er en liste med matvarer kaniner ikke burde spise:

 • Mat med sukker
 • Salat med mye vann og luft
 • Nøtter
 • Tomatplanten (stilk og blader)
 • Gress kuttet med gressklipper
 • Avocado
 • Sjokolade
 • Gnagerblandinger
 • Tørket mais (stivelse)
 • Frø og korn
 • Meieriprodukter
 • Brød
 • Potet
 • Bønner

Mange tenker at de kan fôre kaninene med grønnsaker og salat, men dette er ikke ideelt for kaniner. Begge nevnte inneholder store mengder vann og luft. Dette kan sørge for at kaninen får mageproblemer og blir oppblåst.

Kaninens tarmer er lagd for å bryte ned fiber godt, til og med enda bedre enn hos oss mennesker. Dette er fordi deres fordøyelse er så ømfintlig og fibrene går hurtig igjennom systemet. Kaniner spiser ofte, men den lille næringen høyet gir er nok for den lille kroppen.

Mat som er giftig for kaninen

Det er fort gjort å slenge litt rester til kaninen fordi man tenker at den spiser det meste den får tak i, dette stemmer ikke.

Nedenfor finner du en liten liste med mat som er giftig for kaninen:

 • Løk
 • Rabarbra
 • Steiner eller kjerner i frukt
 • Avocado
 • Sjokolade

Gnagerblandinger

Vi blir ofte lurt av firmaer som selger fôrblandinger til kaniner. De selger produkter de mener er egnet for kaniner når de egentlig ikke er det. Studier viser også til dette, om du ønsker å se nærmere på det. Fôrblandinger er passer bedre som godteri for kaninen, og ikke hverdagslig mat.

Noe i blandingen kan kaninen ha, men ofte sorterer de ut det de vil ha av blandingen. Det er ikke alltid kaninen vet hva som er best for den selv så greit å unngå disse blandingene til å begynne med.

Håper du fikk et lite innblikk i hva du bør / ikke fôre kaninen din med!


Flere lurer også på:

Hvor ofte spiser kaniner?

Kaniner spiser store deler av dagen. Deres mage bryter ned fiber veldig hurtig og enkelt, noe som gjør at den kan spise nesten hele tiden. Siden kaniner spiser for det meste høy trenger den spise mye for å få i seg nok næring.


Nyttige linker

Har du som mange andre en nydelig liten dvergvedder kanin, kan du lese mer om fôring og hold av dvergvedder her.

Link til det norskproduserte fôret ‘To gode naboer’: https://www.togodenaboer.no/om-oss.html

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15