Angorakanin

Bli kjent med Angorakaninen, en ekstraordinær kanin kjent for sin luksuriøse pels og vennlige natur. Oppdag alt om deres opprinnelse, atferd, fysiske trekk, diett og helse.

Historien til Angorakaninen

Angorakaninen er blant de eldste tamme kaninrasene i verden og har en rik historie som strekker seg tilbake til Ankara i Tyrkia. Angora var det gamle navnet til den Tyrkiske hovedstaden.

Det er mye frem og tilbake rundt opphavet til kaninrasen, da Romerne skildret en lignende kanin som kjæledyr 100 år før Kristus.

Rasen ble betydelig mer populær rundt om Europa i 1723, da kaninen ble tatt med til Frankrike. Frankrikes tidligere dronning, Marie Antoinette, hadde et svakt hjerte for disse nydelige ull-kaninene da det er sagt at hun hadde flere som kjæledyr inne i Versailles.

historien til angorakaninen

Den opprinnelige avl av rasen var for ullproduksjon, som har vært høyt verdsatt i tekstilindustrien i flere hundreår. I dag brukes Angorakaninen fortsatt i Asia for sin eksklusive angoraull, da den er ekstra varm og vokser utrolig raskt.

Deres leveforhold i denne industrien kan være meget uetisk for oss dyreelskere, så her skal du få lære hvordan du kan ta vare på en Angorakanin på best mulig vis.

Med tiden har Angorakaninen heldigvis blitt et populært kjæledyr over hele verden takket være deres vennlige natur og sjarmerende utseende. Det finnes hvert fall 11 forskjellige varianter av Angorakaniner, de mest populære er:

 • Engelsk Angora
 • Fransk Angora
 • Satinangora
 • Kjempe Angora

Atferd

Angorakaniner er kjent for sin rolige og vennlige personlighet. De er intelligente og nysgjerrige dyr som ofte viser kjærlighet og hengivenhet overfor sine eiere.

Angorakaninen trives nokså godt alene, men er veldig glad i interaksjon med både eier og helst andre kaniner. Sosialisering fra en ung alder er viktig for å utvikle en godt tilpasset og vennlig kanin.

Fysiske trekk

Vekt: 2-5,5 kg

Størrelsen på en Angorakanin kan variere betydelig avhengig av rasen. Noen varianter av Angorakaniner er små, mens andre kan være ganske store. Potensielle eiere bør vurdere kaninens størrelse når de forbereder et passende boareal.

Utseende

Angorakaninens mest slående kjennetegn er dens lange, myke pels, som sammenlignes med kasjmir.

Angorakaniner kommer i en rekke farger og har unike trekk som varierer mellom de forskjellige rasene. Noen har oppreiste ører, mens andre har lop-ører (hengende), noe som bidrar til deres distinkte sjarm.

Med sine store, uttrykksfulle øyne er Angorakaniner sjarmerende vesener. Øyefargen kan variere, og god hygiene i buret er viktig for å forhindre infeksjoner og andre problemer med øynene.

Pleie av pels og klør

angora kanin

Vi kan ikke snakke om Angorakaninen uten å nevne pelsstell. For hold av Angorakanin, kreves det en del mer forkunnskaper enn en kanin uten angoraull.

Angorakaninen er et resultat av avl og er veldig avhengig av oss menneskers stell og pleie for å leve optimalt.

 • Pelsen krever regelmessig stell for å forhindre floker.
 • Klippes minst hver tredje måned.
 • Klipp med saks eller pelstrimmer.

Pelsstell er avgjørende for å opprettholde kaninens helse og velvære, ettersom neglisjert pels kan føre til hudirritasjoner, redusert inntak av mat, samt andre helseproblemer, disse problemene går mer innpå senere.

Kontakt veterinær, ta kurs eller kontakt noen som er spesialisert på pelsstell om det er utfordrende.

Klør

I tillegg til dette må man passe på at klørne til kaninen ikke blir for lange. Kaniner har slitesterke klør de ikke klarer å få slipt nok ned mens de lever i et bur. Hvor lange de blir avhenger av underlaget kaninen ferdes på og hvor mye tid som går med til graving.

Vanligvis trengs det en klipp hver fjerde til sjette uke. En klotang gjør det enkelt, men pass på nerven.

Angorakaninen sin diett

Angorakanin spiser hoy

Å fôre en kanin trenger ikke være komplisert. Vi har laget en utdypet guide hvor du lærer alt du trenger å vite om kaninmat, deres beste kosthold og hva de ikke skal spise. Se artikkelen nedenfor for å lære masse nyttig.

Høy

Alle kaninraser skal ha en diett som hovedsakelig består av 80% høy. Høy holder tennene deres nede og bidrar til et stabilt fordøyelsessystem. Ekstra viktig er dette for Angorakaninen som har så mye ull, slik at fordøyelsen er utsatt for hårballer.

Grønne blader og grønnsaker

Daglig, kan du fore kaninen med 1 kopp grønne blader per kilo kanin. Kaniner elsker blader som:

 • Basilikum
 • Kløver
 • Løvetann
 • Salat (grønnbladet, rødblader, ruccola og romano)
 • Gulrotblader

Kaninpellets

Pellets er supplementær mat for kaninen. Spesielt perfekt på vinterstider, når vi i Norge har minimalt med grønne blader fra naturen tilgjengelig. En grei regel er 2 spiseskjeer per kilo kanin.

Pellets for kaniner inneholder næring som:

 • Fiber
 • Protein
 • C- og E-vitamin
 • Fett
 • Kalsium

Vann

Friskt og rent vann trenger vi alle, og er essensielt for kaninens helse. Fyll på vannflasken med nytt vann minst hver dag og vask flasken én gang i uken. Dette forebygger dannelsen av alger og bakterievekst. Flasker er generelt mer renslig en vannskåler.

Miljø og leveforhold

Burforhold

 • Hold buret rent og tørt for å unngå fukt.
 • Sørg for at gulvet i buret er dekket rikelig med sagflis, slik at flisen kan absorbere fuktigheten fra urin og avføring.
 • Avhengig av hva slags type Angorakanin du har, baser størrelsen på buret ut fra varianten. En fin regel er så stor som overhode mulig uansett.
 • Tett redekasse med god plass til både kanin og høy. Kaniner elsker å strekke på beina og ligge rett ut, sørg for at de har rikelig plass.

Temperatur

Angorakaniner trives best inne i et lunt rom, da de ikke har like god beskyttelse som andre kaninraser imot kulde. De fleste kaniner er ganske skjøre for trekk, og spesielt Angorakaninen må ha lunt boforhold.

En nyklipt Angorakanin burde ikke være ute i mindre enn 5 varmegrader, da deres tynne hår ikke er god nok isolasjon imot trekk og kulde.

Helse

En sunn diett, og god hygiene er viktige faktorer for å opprettholde helsen til Angorakaninen. Som eier er det viktig å være oppmerksom på tegn på sykdom og å sørge for riktig helsehjelp når det er nødvendig.

Her er noen sykdommer og problemer kaniner generelt er utsatt for.

Sykdommer og problemer

Angorakaniner, som mange andre kaniner kan være utsatt for ulike sykdommer og problemer. Kaniner er skjøre dyr og det er nyttig å være bevist på noen sykdommer og problemer som kan oppstå:

 • Forstoppelse: Angorakaniner har utrolig sensitiv fordøyelseskanal. Symptomer på forstoppelse er tegn som at kaninen slutter å spise, ingen avføring, oppblåst mage og sløvhet. Følg våre ernæringstips for å redusere sjansen for forstoppelse.
 • Tannproblemer: Tennene til kaninene vokser hele livet, derfor er de avhengig av å alltid ha høy tilgjengelig. Høy bidrar at deres tenner slipes ned, mer spesifikt timoteihøy.
 • Hårball i magesekken: Kaniner er renslige dyr og liker å stelle seg selv. Angorakaninene trenger ekstra hjelp av sine eiere for å få trimmet deres pels, spesielt ved hodet.
 • Infeksjon i øyet: Som nevnt tidligere er det viktig at Angorakaninen lever i rene omgivelser og trimmes ofte. Med så mye lang pels er de veldig utsatt for øyeinfeksjoner, da partikler og møkk kan være vanskelig å få vekk.

Tidlig oppdagelse og behandling er nøkkelen til å håndtere disse helseutfordringene effektivt. Alltid kontakt veterinær i tvil.

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15