Hva er forskjellen på en kanin og en hare?

En kanin og en hare ser ganske like ut, men hva er egentlig forskjellen på de? Lær mer om deres ulikheter her.

Kaniner og harer er to dyrearter i samme harefamilie som ofte forveksles på grunn av deres lignende utseende. Til tross for deres like utseende har kaniner og harer distinkte egenskaper som skiller dem fra hverandre. Når vi snakker om kaniner og harer i Norge, mener vi mer spesifikt den europeiske villkaninen og fjellhare eller nordhare.

Fysiske forskjeller og atferd

Karakteristikker:KaninHare
Vekt:1-3 kg2-7 kg
Lengde:38-50 cm50-60 cm
Halelengde:4-8 cm5-9 cm

Kaniner og harer har visse forskjeller når det gjelder deres fysiske egenskaper. Kaniner er generelt mindre enn harer og har en mer kompakt kroppsstruktur. Harer er derimot større og slankere, med lengre bakbein som gjør at de enkelt kan skyte av gårde om de føler seg truet. 

En annen forskjell er ørene. Kaniner har korte ører i forhold til kroppsstørrelsen, mens harer har lange ører som gir dem enda bedre hørsel. Ørene fungerer ikke bare som sterke høreapparat, men også spiller en stor rolle på hvordan kaninen og haren kjøler seg ned.

Når det gjelder atferd, er kaniner generelt mer forsiktige og har en tendens til å gjemme seg når de føler seg truet. Harer er derimot kjent for sin ekstreme fart og smidighet, da de kan enklere komme seg unna med deres lange bakbein, istedenfor å gjemme seg.

Habitat

Kaniner og harer har ulike habitatpreferanser. Kaniner er eksepsjonelle gravere og bor hovedsakelig under jorden og trives i områder med tett vegetasjon og underjordiske huler. Kaniner er mer sosiale og danner større kolonier. 

hulesystemet til villkaniner
Av Karl Frafjord. Lisens: CC BY NC SA 3.0

Harer, på en annen side, foretrekker å bo i åpne områder som enger og gressletter. De er mer ensomme og har ikke samme tendens til å danne kolonier som kaniner. 

Reproduksjon og livssyklus

Begge artene har høy parring-lyst og kan få flere kull i løpet av en sesong. Imidlertid er drektighetsperioden kortere for harer sammenlignet med kaniner. Kaninene har en lengre drektighetsperiode og har en tendens til å ha større kull. 

Når det gjelder omsorg for avkommet, gir kaninene mer intensiv morskjærlighet og pleie, inkludert melkeproduksjon, mens harer har mindre kontakt med avkommet og overlater dem til seg selv tidligere.

Kosthold

Både kaniner og harer er herbivorer og har en diett som hovedsakelig består av planter. Men det er noen forskjeller i deres preferanser:

Hva spiser en kanin?

Om du ønsker lære mer om dette har vi en helt egen artikkel som tar for seg alt du trenger å vite.

Både villkaniner og tamkaniner spiser en diett rik på fiber, for å opprettholde deres energi og ømfintlige fordøyelsessystem.

  • Hovedretten til et hvert måltid for en kanin burde være norsk kvalitetshøy (helst timotei høy).
  • Friske grønne blader og selje-kvister.
  • Kaniner kan også spise en liten mengde pellets, spesielt utformet for deres ernæringsbehov.
  • Rent vann skal alltid være tilgjengelig.

Helst skal høy dekke 80 % av det daglige kostholdet slik at fordøyelsessystemets operer optimalt og at de sliter ned tennene sine som stadig vokser.

Det er viktig at de ikke spiser frukt, korn, gnagerblanding og stivelsesrik snacks, da disse kan føre til helse- og tann-problemer.

Nå som du har lært om kaniners kosthold og hvordan det bidrar til et langt og sunt liv, la oss utforske hva haren spiser.

Hva spiser en hare?

Harer er hovedsakelig planteetere og har en ekstremt variert diett som består av gress, urter, blomster, knopper, lyng, frø, bær og bark.

Selv med deres sterke bakterier og mikroorganismer i blindtarmen, klarer ikke harer å bryte ned deres tungtfordøyelig kost, som består av store mengder fiber og cellulose. Med det, så må haren spise den næringsrike lorten en gang til før den brytes helt ned, og næringen kan tas opp. Dette kalles koprofagi på fagspråket.

Deres diett varierer på hvor de lever på kloden. Dette skal vi se nærmere på nå.

Geografisk utbredelse

hare i snoen

Kaniner og harer har forskjellige naturlige habitater og geografiske utbredelser. Vi finner villkaniner i Sør-Amerika, Europa og Nord-Afrika, mens harer er utbredt i Asia, Nord-Afrika og store deler av Europa.

I Norge er kaniner satt ut på flere øyer rundt om i landet, og du finner en koloni som lever fritt på Sletter-øyene i Oslofjorden.

Økologisk betydning

Både kaniner og harer spiller viktige roller i økosystemene de lever i. De bidrar til å spre frø gjennom avføring og deres beiting kan påvirke plantesamfunnene i områdene de bor i. Samtidig er de også byttedyr for rovdyr, som igjen spiller en viktig rolle i næringskjedene.

Våre tamkaniner vi liker å ha som kjæledyr er igjen en underart av den europeiske villkaninen, og har gjennom 600 år hatt en økologisk betydning for mennesket. Vi har beskyttet dem mot rovdyr da de har blitt integrert i vårt økosystem, når vi har brukt dem til både mat og pels.

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15