Løpetid hos hunder: Komplett guide

Her får du en omfattende guide av alt du trenger å vite om løpetid for hunder. Vi skal se på temaer som varighet, de 3 fasene, adferdsendringer og flere gode tips.

Generelt om løpetiden

en veterinær og en hund

Første løpetid: Vanligvis vil hunden din oppleve sin første løpetid når den er mellom 6 og 12 måneder gammel, men den nøyaktige tidspunktet kan variere, avhengig av rasen.

Små hunderaser har en tendens til å få løpetiden tidligere enn større raser. Etter den første løpetiden, er det normalt at hunden går inn i løpetid hver 6 til 8 måned.

Varighet: Hos hunder har løpetiden en varighet på alt fra 3-4 uker. Hvor lenge løpetiden varer, varierer på størrelse, alder og hva slags rase hunden er.

I løpet av de tre til fire ukene en tispe er i løpetid, vil hun gjennomgå fire faser. Disse fasene leder opp til at blødningen gradvis avtar, og hennes oppførsel returnerer til det normale.

De 3 fasene i hundens løpetid

1. Forbrunsten

Varighet: Mellom 7-20 dager.

Når en hund går inn i brunstsyklusen, er det visse tegn man kan se etter. Hunden kan begynne å tisse oftere enn vanlig, få utflod, litt bloddrypping, og slikke seg mye rundt i bakområdet.

Du vil også kunne se at vulva hovner opp. I denne fasen har hunden ofte et sterkt behov for å markere når den er på tur, for å signalisere til andre hunder i nabolaget at den snart er klar for parring.

2. Brunsten

Varighet: Rundt 3 – 6 dager.

I den andre fasen av løpetiden kan hunden bli mer flørtete og leken. Hun vil stelle seg opp med baken og vise interesse for parring til hannhunder på en annen måte enn hun pleier å gjøre.

Dette er et tydelig tegn på at hun er midt i brunstsyklusen og klar for parring.

I selve brunsten vil tispa blø mer en tidligere. Hos hunder markerer blødningen at eggløsningen er like rundt hjørnet.

hun som ligger på gresset og smiler lurt

Eggløsning og fruktbarhet:

  • Eggløsningen inntrer så snart blødningene begynner å avta, dette er tispens mest fruktbare fase.
  • Høyere sannsynlighet for drektighet under denne perioden, da tispen er mest mottakelig for hannhunden.

Håndtering av blødning:

  • Hunder kan søle litt på gulvet når blødningen oppstår, selv om de fleste vil prøve å ‘vaske seg’ både før det drypper og etter det har dryppet.
  • Bruk av tispetruser eller bleier anbefales for å håndtere blødningen.
  • Viktig å venne hunden til trusen så tidlig som mulig. Tisper kan være sensitive og uvillige til å akseptere trusen hvis introduksjonen skjer brått under løpetiden.

Forholdsregler ved parring og avl:

  • Viktig å være ekstra oppmerksom hvis man ønsker å unngå valper, siden parring i denne fasen ofte resulterer i drektighet.
  • Konsulter med en veterinær, for råd og for å sikre at tispen er i optimal fysisk form for drektighet og fødsel.

3. Etterbrunsten

Etterbrunsten er egentlig bare den perioden hvor hunden går fra brunst tilbake til normalen. Hevelsen på vulvaen, hormonene og den væskeaktige utfloden begynner å avta.


Vær oppmerksom på at brunsten og tegnene kan variere noe fra hund til hund, og rase til rase. Det er alltid lurt å konsultere en veterinær eller dyrepleier for mer råd og veiledning når det gjelder brunst og parring hos hunder.

Hundens oppførsel og adferd i løpetiden

en hund kledd ut som en doktor som ser etter symptomer i løpetiden

Det er flere måter man kan forstå at hunden har løpetid, her er de 7 vanligste:

1. Vrangforestillinger – Innbilt svangerskap

Først og fremst kan man se det på adferden til hunden. Enkelte tisper kan få vrangforestillinger om at de har valper, takket være kraftige doser med hormoner.

Dette kan fort forekomme noen uker inn i løpetiden og kan være krevende for hundeeier og matmor. Tegn på innbilt svangerskap vil være at tispa tar med seg en leke, godbit, eller en sokk til hennes soveplass og ligger å beskytter ‘valpen’. Hunden kan virke mer aggressive, irritable og overbeskyttende i denne perioden.

Det innbilte svangerskapet vil avta av seg selv etterhvert, men viktig å passe på at du klarer å hjelpe hunden med å komme seg ut av det. Så fort du klarer å lokke hunden et annet sted, eller går vekk fra sengen selv, er det viktig å ta vekk det hun tror er valpen.

2. Unaturlig mye vasking nedentil

Noen hunder vet selv at de begynner å blø, så du kan følge med på hunden din om den vasker seg nedentil oftere enn hun pleier. Dette er en god indikasjon på at noe er i gang og løpetiden er allerede på god vei.

3. Endring i atferd og oppførsel

Enkelte tisper kan fort bli mer gretne og bjeffer mer på unødvendige ting. Det er også tilfeller hvor de begynner å tro de hører lyder når det er ingen lyder.

4. Hunden har hoven vulva

Under løpetiden gjennomgår en tispe forskjellige fysiologiske endringer som en del av hennes reproduktive syklus, og en av disse endringene er hevelse av vulvaen.

Dette er helt naturlig og er en av de første synlige tegnene på at en tispe går inn i proøstrusfasen, som er den innledende fasen av løpetiden.

Du vil legge merke til at hun er veldig fokusert på dette området og slikker seg ofte.

5. Overbeskyttende

I løpet av løpetiden kan noen tisper bli mer territorielle, voktende eller til og med aggressiv mot mennesker eller andre dyr

Du kan se det tydeligere ved at de kan virke ekstra overbeskyttende over enkelte ting som betyr noe for dem. Dette kan enten være en leke, godbit eller matskålen.

6. Endring i matveien

Du vil også kanskje legge merke til at hunden din har endret adferden når det kommer til kostholdet. De kan vise litt mindre interesse i å spise som normalt.

7. Hannhunder viser stor interesse for parring

Er du ute på tur og merker at hannhunder er mer interessert enn vanlig er ikke dette så rart i denne perioden. Tispa gir ut ekstra seksuelle feromoner under løpetiden som kan gjøre at hannhunder er ekstra interessert.

Stille løpetid: Løpetid uten blødning

hund hos veterinaeren
Hund og katt hos veterinæren. Foto av www.ilmicrofono.it – CC BY 2.0

Forståelig nok varierer brunsten veldig fra rase til rase og fra hund til hund. Noen blør mye, andre lite og noen har løpetid uten blødning i det hele tatt. Dette kaller vi ‘stille løpetid’ som beskriver en løpetid uten symptomer.

Dette kan forekomme hos enkelte, og i situasjoner hvor det er flere tisper til stede, hvor det er konkurranse om hvem som skal få parre seg.

Perioden etter at løpetiden er over

Når løpetiden er over og tispa er ute av brunsten, går hun inn i noe vi kaller for metøstrus. Dette er den tredje fasen i løpetidens syklus og den er en hvile-fase, som kan vare i alt fra 50-140 dager.

Den fjerde og siste fasen kaller vi for anøstrus. Her er løpetiden helt inaktiv og kan vare i rundt 4-5 måneder, før løpetiden starter igjen.

Oppsummert vil det si at en tispe får løpetid ca. hver 6 måned. Bemerk deg at dette kan variere fra rase til rase.


Bonustips til hundens løpetid

Det er viktig for eiere å være oppmerksomme på disse atferdsendringene og tilpasse seg for å hjelpe hunden gjennom denne perioden. Dette kan inkludere økt tilsyn, unngå situasjoner som kan utløse aggressiv atferd, og generelt gi ekstra støtte og ro til hunden

Gå litt lengre turer med hunden

I denne perioden er det viktig at du er ekstra tålmodig med hunden din. Oppførselen kan fort endre seg litt fra hvordan tispa er normalt sett.

Det kan også være lurt å gå noen ekstra lange turer på kvelden i denne perioden for å få ut litt energi. Så når du er klar for senga, er hunden din det også.

Vær oppmerksom om du har hunden ute i bånd

Når tispa står ute og slipper ut sine feromoner i lufta er det ikke umulig at det løse nabobikkja får ferten av henne. Hannhunder er alltid klare for å spre sine gener videre, så vær ekstra varsom med å ta tispa ute i bånd under løpetiden (om du ikke vil ha valper).


Ofte stilte spørsmål:

Kan hunder parre seg utenom løpetiden?

Tispa kan ikke bli drektig utenfor løpetiden. Hunder kan prøve å parre seg, men siden eggstokken ikke har løsnet et egg enda, vil hun ikke få valper utenom løpetiden.

Hvorfor får ikke hunden min løpetid?

Løpetidsintervallene kan variere fra tispe til tispe. Tiden hun får løpetiden kan svinge fra gang til gang. Om det er første gangen tispa skal få løpetid, kan det bare ta litt lengre tid. Er løpetiden langt bak skjema fra tidligere brunst-perioder ville jeg tatt en tur til veterinæren for en sjekk på eggstokkene.

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15