Dvergvedder

Dvergvedder er en veldig populær kaninrase i Norge. Dette er fordi rasen er perfekt som kjæledyr. Dvergvedderen passer ypperlig som en familiekanin fordi de har veldig lett for å bli vant til mennesker.

Generelt om dvergvedder

Dvergvedder er en veldig populær kaninrase i Norge. Dette er fordi rasen er perfekt som kjæledyr. Dvergvedderen passer ypperlig som en familiekanin fordi de har veldig lett for å bli vant til mennesker. 

I tillegg så er rasen utrolig rolig og lunefull. 

Denne tamme kaninrasen kommer fra Nederland, og stammer egentlig i fra den franske vedderen. Dvergvedder ble først avlet frem av nederlenderen Adrian De Cock etter 14 år med avlsarbeid på rasen. Rasen ble først godkjent året 1964 i Nederland.

Etter den tid har rasen bare vokst i popularitet blant folk som ønsker seg en familiekanin

Fôring av dvergvedder

Dvergvedder som andre kaniner spiser ofte store deler av dagen. De er veldig glade i friskt gress men høy er noe de foretrekker året rundt.

Kaniner trenger alltid tilgang til høy og helst pellets med god kvalitet fra dyrebutikken.

Studier viser at fôrblandinger som du får kjøpt i butikken egentlig ikke egner seg så bra for kaniner. Vær obs på dette eller hør med en veterinær om noe er uklart.

Forskjellige typer fôr til dvergvedder

dvergvedder spiser blader

Liste over beste maten og fôr du kan gi til en dvergvedder:

 • Høy (85-90% av kostholdet)
 • Kaninpellets
 • Seljekvister
 • Løvetann
 • Gress
 • Bladsalat
 • Bær, urter og ulike typer frukt

Det beste du kan gi fra listen over på dagsbasis er høy og kaninpellets. Disse inneholder de viktigste næringsstoffene kaninen trenger.

Kjøper du gnagerblanding fra butikken spiser ikke kaninen de fleste tingene som den inneholder. Dette taper du penger på i lengden så bedre bare kjøpe en stor sekk med pellets med en gang.

Ender du opp med å kjøpe en stor sekk med kaninpellets er det viktig du oppbevarer sekken tørt.

Gi kaninen mat de kan gnage på

Kaniner liker veldig godt å gnage så om du finner noe mat og kvister de kan slipe tennene sine på er det helt ideelt for dvergveddere også.

Jeg vil da anbefale at gir kaninen rikelig med kvister de kan gnage på, og med blader de kan spise.

seljekvist med blad
Seljekvist med blader

Seljekvister med blader er noe de liker veldig godt. Disse er veldig harde så vent til kaninen er hvertfall 5 måneder gammel.

Vann

Er det vintertid og du fôrer for det meste med høy og kaninfôr er det viktig du passer ekstra godt på at kaninen har tilstrekkelig med vann.

Høy er mat for kaninen som inneholder veldig lite væske, så fyll opp vannflasken full så kaninen ikke blir dehydrert.

Vitamindråper i vannet er et nyttig tips du kan ha ved siden av. Dette er noe som ikke er nødvendig om kaninen din har et variert kosthold. Vitaminvann hjelper på pelsen og generelt helsen til dvergvedderen.

Dvergvedder sitt utseende og fysikk

Dvergvedder er en liten kanin rase med et stort potensiale til å være den perfekte rasen å ha som kjæledyr. De kommer i alle slags farger som er mulig for en kanin.

Du kan finne alt fra viltblå, kastanje, viltgrå, hvit og sort. Mange av dem har også en fin blanding av disse fargene, noe som gjør hver enkel kanin utrolig unik.

Et kjent trekk med dvergkaniner er at de har store ører som alltid henger ned. Dette gjør dem ekstra søte når de løper rundt på gårdsplassen eller i buret.

Lop bunny

Kaniner sin fysikk krever at de får beveget seg rikelig. Pass på å gi kaninen nok plass i buret eller utegården, så den kan hoppe og bevege seg for å opprettholde skjelett og muskler.

Stell av dvergvedder

 • Hold tennene nede

Dette er kanskje det viktigste tipset innen stell av dvergvedder. Tennene til dvergveddere slutter aldri å vokse, og de kan vokse mellom 2-3 mm i uken.

Blir de alt for lange vil de få store problemer med å spise og hverdagslige gjøremål. Siste utvei er å oppsøke en veterinær så de kan slipe tennene ned om de har blitt for lange. Dette er en risikofylt behandling for kaniner.

Som nevnt tidligere kan veksten av tennene holdes nede om du fôrer kaninen med variert mat. De elsker å gnage på kvister/busker, pluss dette er noe som er tilgjengelig hele året!

 • Sykdom

På grunn av dvergveddere sine store ører er de disponert for infeksjoner i ørene. Dette er ikke noe kaninene gir uttrykk for, så her må man følge litt med. Er du redd for at din kanin kan ha fått øreinfeksjon, kan du høre med en veterinær.

Utenom dette så er dvergvedder en rase med ingen spesielle eller arvelige sykdommer.

 • Pelsskifte

Har du kaninen inne i et mindre bur vil du merke at de legger igjen en god del pels i det de bytter til vinterpels og til sommerpels. 

Hos din nærmeste dyrebutikk vil du finne gode børster som hjelper kaninen til å få av mye av den gamle pelsen. Bemerk deg at dette ikke er super nødvendig, men et kjekt lite tips kaninen kommer til å sette pris på.

 • Sosialiser med kaninen

Hvis du vil øke gleden av det å ha en kanin, gjelder det å få kaninen vant til mennesker fra da du først får kaninen. Det er veldig gøy når de blir kjempe glade så fort du kommer til dem for å sosialisere, og de ønsker noen godbiter.

Det ideelle for en familiekanin er at den skal være vant til folk og ønsker å sosialisere.

 • Renslighet

Kaniner er renslige dyr og derfor er det viktig du også hjelper de med dette. Hold buret relativt rent og pass på så de har nok av sagflis i bunn som kan absorbere vann og avføring.

Dvergvedder som utekanin

Du kan også ha dvergveddere ute til enhver tid. Nedenfor får du flere tips angående det å ha kaninen ute på sommerstid og vinterstid.

Dvergvedder liker norsk sommer

Kaniner liker seg best når temperaturen ligger mellom 10-20 grader. Ved høye temperaturer vil du fort finne din kanin liggende å pese i skyggen for å ikke bli overopphetet.

Har du en stor innhegning til kaninen så er det bare flott om store deler er i sola. Deretter er det lurt at hiet, der de slapper av og sover ligger i skyggen.

Hjelp kaninen gjennom vinterstiden

Selv om kaniner er en subtropisk art, kan du fint ha dvergvedderen ute hele vinteren. Man bør helst ikke ta inn kaninen om du tror kaninen din er kald en vinternatt. De tilpasser seg utetemperaturene og kan bli syke om de plutselig kommer inn i et varmt hus og tilbake til kulden igjen.

Det viktigste innen vinterstid, er å tenke på at du lager en innhegningen med god ly for vinden. Med de kalde vintrene vi kan ha i Norge så er det viktig at kaninene har en tett kasse de kan sove i.

Denne kassen burde være full av halm, høy eller lignende som hjelper dem med å holde på varmen.

Noe som kan by på utfordringer med å ha kaninen ute er deres tilgang til vann. Om det er beinkaldt så kan du godt fylle vannflasken med varmt/lunket vann så den ikke fryser før kaninen rekker å drikke.

Tips angående utebur til dvergvedder

Her får du flere tips om du ønsker å ha din dvergvedder ute i innhegning. Kaniner elsker å grave av natur. Dette gjør de på instinkt for å lage huler.

Har du planer om å lage en innhegning til din kanin er det essensielt å legge netting under hele utegården.

dvergvedder utebur redusert
Dvergvedder i utebur © Dyretips.no

Dvergvedder trenger rikelig med rom i innhegningen/buret. Kaniner elsker å være i bevegelse så pass på at de har nok rom i buret til å kunne bevege seg og opprettholde kroppstemperaturen om vinterstider.

Er du litt handy og har god plass kan du enkelt lage et hjemmelaget bur til din kanin. Hvis du har redusert med plass ute, kan du enkelt plukke opp passe stort bur til 2 kaniner på flere dyrebutikker, eller finne brukte på nettet.

Kastrere og sterilisere dvergvedder?

Kaniner er kjempe sosiale og får et godt liv om de deler det med minst en til. Om du har en hunn og en hannkanin sammen i samme innhegning tar det ikke lang tid før de starter med parring og reproduksjon. 

Om du ikke ønsker flere kaniner er det nødvendig å enten kastrere eller sterilisere kaninene mens de enda er unge.

Kastrering og sterilisering reduserer kaninens seksuelle driv og gjør dem generelt mer rolige. Hannkaniner som ikke er kastrert har tendenser til å være mer rampete og nappete.

Ekstrautstyr til dvergvedder

På dyrebutikker finner du mye bra ekstrautstyr til din dvergvedder. Dette er ikke livsviktige ting men kan være artig for kaninen. 

Enkelte kaniner syntes det vil være artig å gå litt i bånd. Dette er mulig å skaffe på de fleste butikker som selger utstyr til kjæledyr. De liker å oppdage nye steder og kanskje de finner noe å spise på turen de kanskje aldri har fått smake på før.

Dvergveddere er utrolig spretne skapninger, noe som gjør dem utrolig bra innen agility. F.eks på Felleskjøpet får du kjøpt flere typer agilityhinder du kan lære kaninen din til å mestre.

Det er en fin aktivitet for barna å prøve lære kaninen til å hoppe over bukken. Her lærer de å seg samspill med dyr i ung alder.

Personlige erfaringer med dvergvedder

Jeg selv har hatt dvergveddere i over 14 år til sammen. Når kaninene mine var små hadde jeg dem inne helt til buret begynte bli for lite.

Da passet det perfekt å ha dem ute ved garasjen. Vi bygde en stor innhegning hvor de kunne løpe rundt, og som stod godt i ly for vinden om vinteren.

Jeg hadde to kaniner som var søsken. De holdt sammen hele livet ut. Hannkaninen var kastrert noe som gjorde han utrolig behagelig og lett å ha med å gjøre.

Selv om de var ute så og si hele livet ble hannkaninen over 10 år gammel. Dette er tre år lengre en den gjennomsnittlige levealderen til en dvergvedder.

Med andre ord så har jeg god erfaring med dvergveddere og de kan virkelig anbefales som et kjæledyr for hele familien.

Spørsmål og svar

Hvor store blir dvergvedder?

Dvergvedder er jo en dvergkanin, som betyr at de ikke skal bli like store som en vanlig kanin. Dvergveddere kan veie opp til 4 kg når de er fullvoksne.

Hvor lenge lever en dvergvedder?

Den gjennomsnittlige levealderen er rundt 7 år, men dvergveddere kan bli opp til 10 år gamle. Så lenge du fôrer riktig og gir dem et stort areal å bevege seg på er forutsetningene gode for at de kan bli ganske gamle.

Kan man ha dvergvedder alene?

Man skal helst ikke ha dvergveddere alene, dette gjelder alle kaniner. Dette er sosiale dyr som trives godt i lag med andre. Minst 2 kaniner i samme bur er anbefalt.

Hvor får man kjøpt dvergvedder?

Enkelte dyrebutikker kan ha renraset dvergvedder til salgs, men som oftest finner du et stort utvalg på finn.no.

Hvor mye koster en dvergvedder?

Du kan få kjøpt en renraset dvergvedder på nettet fra 100 kr til 1000 kr per kanin. Prisen fluktuerer veldig i forhold til hvem som selger, stamtavle og hvordan pels den har.

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15