Hvorfor slikker hunden meg?

Hunder liker å vise at de setter pris på deg og de har flere måter å vise det på. Slikking er en av de og her skal vi se på hvorfor hunden slikker deg

Hunder liker å vise at de setter pris på deg og de har flere måter å vise det på. Ingenting er som å komme hjem etter jobb og bli møtt av en hund i total ekstase. Da kan det fort bli en god del slikking, så derfor skal vi se litt nærmere på hvorfor hunder slikker.

Slikking er språket til hunden

Når hunden slikker deg er det dens måte å kommunisere på. Selv om de ikke likt bygd opp som oss mennesker så har de fortsatt utviklet flere kreative måter å fortelles oss ting på. Med slikking viser de oss kjærlighet, omtanke og hengivenhet.

For hunden er menneskefamilien en flokk og du er alfa-lederen. Siden du er den som forsørger hunden med mat, og tilfredsstiller hundens fleste behov, viser den deg kjærlighet tilbake. Dette er et overlevelsesinstinkt også ville hunder trenger ute i naturen.

Dette er med på å bygge opp et hierarki for å få gode relasjoner innenfor flokken. I dette tilfellet gjelder det husbestanden.

Andre ganger hunden slikker?

Slikking er et medfødt instinkt. Hunder begynner allerede som valper å slikke for å søke oppmerksomhet. Valpene slikker moren rundt munnen for å indikere at de er sultne og har lyst på mat eller melk.

Andre ganger slikker hunden deg også når den ønsker oppmerksomhet fra deg. Følgende årsaker da kan f.eks. være:

  • Ønsker å gå tur
  • Sulten eller tørst
  • Trenger kos
  • Generelt ønsker oppmerksomheten fra sin beste venn

En annen grunn hunden slikker på deg er fordi du kanskje smaker godt, eller hvertfall det du svetter ut. Vi mennesker svetter ut en god del salt iløpet av en dag og dette er en perfekt måte for hunden og også få i seg litt salt, selv om de ikke skal ha så mye av det.

Selv om hunden liker veldig godt å slikke på deg, enten i ansiktet eller på henda, så slikker den som regel mest på seg selv. Dette er ofte fordi hunden steller seg og renser pelsen.

Hunden din kan også gjøre dette om den har vondt et sted eller kompensere for stress. Derfor et er viktig å lære og legge merke til hundens slikking.

Hvorfor slikker hunden meg i ansiktet?

hunder slikker hverandre

Hunder slikker i ansiktet fordi de enten vil vise at de er glad i deg, rengjøre deg eller bare ønsker å hilse på. Dette er måten de uttrykker følelser på og dette er noe de gjør helt fra de er valper.

Det kan fort være at du tidligere har spist noe de synes lukter veldig godt og vil gjerne smake på. Slikking i ansiktet kan også indikere at de er sultne, siden dette er også noe de gjør når de er valper.

De slikker også spesielt i glede når man har vært lenge borte fra hunden. Lenge borte for hunden kan bare være hele 5 minutter. Da møter semi-rovdyret deg velkommen som om du har vært borte i flere år. Det er dette som gjør det så gøy å ha en hund. 

Smakssansen til hunder

For å forstå hvorfor hunden slikker i visse situasjoner må vi også ta i betraktning hundens smakssans. Har du spist et ordentlig godt kjøttmåltid med hendene, er som regel ikke hunden vond å be til å slikke av deg alle godsakene. Hunder er semi-rovdyr som vil si at de egentlig hovedsakelig lever av å spise kjøtt. 

Hunder har rundt 1700 smaksreseptorer mens vi mennesker har ca 9000 på vår tunge. Dette vil si at om du og hunden spiste samme mat ville det smaken vært mye mer tydelig for deg. Dette er forsåvidt ikke så farlig for hunden også fordi luktesansen er det som virkelig spiller en rolle for dette dyret.

Da har vi gått igjennom flere punkter på hvorfor hunden slikker deg. Er det en ting som hvertfall er helt sikkert, så er det at hunden slikker deg fordi de setter pris på deg.

Del innlegg
henrik bangfield
Henrik

Henrik er en erfaren kjæledyrsentusiast med omfattende erfaring i å ta vare på ulike kjæledyr, slik som kaniner, marsvin. katter og hunder. Hans livslange dedikasjon til hold av kjæledyr er komplementert med tre års profesjonell erfaring fra arbeid i Felleskjøpet. I løpet av denne perioden fikk han god kunnskap om kjæledyrsprodukter, jordbruk, kosthold og stell av dyr.

Artikler: 15